Om TelemarkSki.dk

Historien om TelemarkSamlingen og Dansk TelemarkKlub

Skrevet af: Jakob Hertz

Det var omkring efteråret 1988 tanken om at lave en fællestur for andre der havde lyst til at stå det, dengang næsten "nyopdagede" telemark.
Det resulterede i første tur til norske Hemsedal i uge 9. Det første "Træf og kursus" var en realitet i vinteren 1989. og dermed var et samlingspunkt for danske telemarkere skabt.
I årene inden, var jeg begyndt at stå telemark i forbindelse med fjeldture og lidt på norske alpinanlæg. Telemark var stadig meget nyt i sin moderne form, og det var mest noget fjeldfolk snakkede om (og måske forsøgte sig lidt med når forholdene var rigtig gode.
I forbindelse med klatreture i Hemsedal mødte jeg nogle af de norske pionere inden for klatring på frosne vandfald - De stod telemark på en helt ny måde, hvor leg og offpisteskiløb var i fokus - noget der stod i stor kontrast til de fleste alpinski miljøer, hvor det ansås som nærmest pinligt, hvis man faldt - og særligt hvis det blev opdaget!

Jakob Hertz skitouring

De følgende år efter det første "træf og kursus" var der stadig en del af den klassiske fjeldånd over turene - vi boede i nogle mindre hytter noget væk fra skianlægget, bagte selv vores brød og - lavede en fjeldtur med overnatning i snehule (hvor vi gik op med skind/feller (noget som ellers kun blev brugt i Alperne dengang). Som årene gik og der heldigvis var mange der med på turene i flere år, blev det lidt meget at bruge to dage af en uges skiferie på en snehuletur - som flere også have været på året før og måske endda flere gange.
Træffet blev siden flyttet helt op ved skianlægget i Hemsedal (først Mølla sportel siden Veslestølen) og navnet ændret til TelemarkSamlilng. I 2009 blev Samlingen efter 20 sæsoner i Hemsedal, flyttet til Alperne, hvor den har været rundt på forskellige destinationer siden. Men stadig med offpiste, skitouring (som toptur kaldes i dag) og leg på skiene som det alt bærene element.

Dansk Telemark Klub
"Telemark Træf og Kursus" opstod ud fra ønsket om at dele telemark oplevelser med andre telemarkere. Denne tanke førte til stiftelse af Dansk Telemark Klub omkring 1994. Klubben var aktiv gennem 5-7 år, hvor det dog stadig i høj grad var Telemark Træf og kursus der var den bærende del af klubben og derigennem langt hovedparten af medlemmerne kom fra.
Det blev dog også til at par klubture bla. til franske Val Thorens.
Klubben gik desværre lidt i sig selv - primært pga af mindre interesse for fælles ture og at de stadig få telemarkere spændte meget vidt i forhold til interesse. Nogle var til mere klassiske fjeldture med indslag af telemark, andre til offpiste og topture, hvor telemark var en mere bærende del og andre igen ville heller ind på pister og køre porte. Telemark var i sin moderne form ny og stadig ved at afsøge mulighederne. Telemark i porte har dog aldrig rigtig vundet indpas og konkurrence formen og nok også hele konkurrence elementet har aldrig tiltalt særlig mange telemarkere og i dag er portkonkurrencer da også næsten forsvundet igen.
I dag har det alpine skiløb fulgt efter telemark og rykket i stadig større grad over mod leg og sjov på ski som det helt bærende element. Offpiste og topture er i kæmpe vækst - Freeride og freestyle er nu mere i fokus end nogen sinde før. På den måde kan man sige at ånden fra telemark har vundet over det "pæne" og måske lidt kedelige alpine skiløb.
Det betyder også at rigtig mange er hoppet fra telemark og tilbage på alpint, for at kunne køre mere hårdt på. Telemark er og bliver mere teknisk og stiller større krav til balance og fysik end alpint, men giver også et helt fantastisk flow, når der cruises ned gennem urørt powder. Telemark har måske netop derfor stadig en stor skare af tilhængere der elsker det flyd og den glæde det giver når man bare rammer det perfekte sving.
Telemark - skiløb med stil

Kontakt TelemarkSki.dk

Du kan kontakte Jakob Hertz
mail: jakob@telemarkski.dk
tlf. +45 3162 3131
eller på Facebook

Kommentarer

kommentarer

7 tanker om “Om TelemarkSki.dk

  1. Hej Lasse
   Vi har kontor ved København, men da vores ture jo alle er i bjergene mod syd eller nord så dækker vi hele landet – Deltagerne på vores ture er da også jævnt fordelt over hele landet – faktisk er der også jævnligt deltagere fra andre lande.

 1. Hej Jakob

  Jeg har et par CRISPI EVO NTN brugt 5 dage. Kender du et forum hvor man kan sælge dem ud over DBA?
  Må jeg spørge dig lidt til råds omkring støvler – da jeg havde en uheldig oplevelse med overstående støvle ?

  Mvh hilsen
  Nicolai

 2. Hej Jakob
  Vi har bestilt overnatning i Chamonix i uge 7, desværre var Jeres hotel booket.
  Har for første gang stået på telemark på telemarksfestival i Hemsedal og blev meget vild med det. Ved du om det er til at leje telemarksudstyr i Chamonix, og evt hvor. Og er der nogen måde hvor det er muligt at komme i kontakt med Jer når vi er der – hvis der er andre der er nye på telemark og har lyst til at stå sammen:)?
  Alt godt
  Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *