TelemarkStøvler

Hvilke støvler

Tekst: Jakob Hertz, 2017

Hvilke støvle der passer bedst til netop dig er ikke til at give et entydigt svar på.
Udviklingen er gået fra klassiske lave fjeldstøvler til støvler der ligner de støvler man bruger til almindeligt alpint skiløb, dog med muligheden for at bukke ved forfoden, så man kan bruge dem til telemark.
Langt de fleste vælger støvler med højt skaft der giver god støtte, men særligt til mere klassisk fjeldbrug vælger nogen de lavere og blødere udgaver.
Til fjeldture af fx kvistede spor i det norske påskefjeld, hvor man måske godt vil kunne lave et telemarksving nogle gange, vælger de fleste meget lettere udstyr, end hvad der bruges til mere alpint touring og piste/offpiste telemark.
Denne artikel omhandler kun de kraftigere kørerstøvler og ikke det lettere fjeldudstyr.

Telemark er en lille sport og udvalget er ikke så stort - Faktisk er der pt kun 3 producenter af telemarkstøvler (plus lidt meget små niche producenter).
Det er Scarpa, Crispi og Scott.
De minder på de fleste områder meget om hinanden og laver alle støvler til både den "gamle" 75 mm norm, til NTN (Ny Nordisk Norm) og til Low tech.

Scarpa og Crispi har begge standard udgaver med lidt blødere skaft og fleks og raceudgaver der er stivere i såvel skaftet om flekset, mens Scott med deres Woodoo ligger midt mellem.
Med NTN og nogle Low tech bindinger (fx Meidjo) hjælper bindingen en del til vridningsstivheden. Selve støvlen behøver derfor ikke helt samme stivhed i sålen som ved en "gammel " kabelbinding. Et blødere fleks giver mulighed for at tilpasse hvor stift et setup man ønsker ved at tilpasse bindingen. Desværre bliver de støvler med et blødere fleks i forfoden også blødere i skaftet.
Hvad man foretrækker er i høj grad en smagssag, og har man ikke prøvet andet, vil det nok ikke være noget man tænker videre over.

Pasform og tilpasning

Telemarkstøvler skal sidde godt tæt til om foden. For store støvler giver dårlig føling med skien og flekset vil ofte være et forkert sted i forhold til dine tæer. Bukket ved tæerne skal ligge lige hvor du bukker dine tæer, så du kan holde tæerne nede i bindingen når du svinger.
Trykker bukket ned på storetåen er det ofte fordi den er for stor - Støvlen altså! Ofte skal du ikke have mere end en enkelt tynd sok på, og evt. en ekstra sål for at foden sidder helt fast.
Når du vælger støvler vil den bedste måde at finde den rigtige størrelse være at sætte foden ned i yderstøvlen (uden inderstøvlen i) og flytte foden frem så tæerne lige røre ved spidsen af støvlen. Der skal så være ca 1½ cm med luft bag hælen.
Længden på yderstøvlen er det vigtigste i forhold til størrelse. Inderstøvlen kan tilpasses og evt skiftes med en anden inderstøvle der måske passer bedre. De fleste inderstøvler der følger med støvlerne kan tilpasse med varme og komme til at passe fint på den måde.

Det kan naturligvis være nødvendigt med større støvler hvis de skal bruges til topture eller lign. i meget kolde områder.

Kommentarer

kommentarer