Pas på ryggen

Tekst: Jakob Hertz, Foto: FarOut.dk

Der var en gang hvor det mest prestigefyldte man kunne lave som skiløber var kortsving. Super tætte og hurtige sving, hvor man kunne holde farten under fuld kontrol, hvor det særligt var i offpisten det gav status, hvis man kunne lave et perfekt sæt kortsving man efterfølgende kunne nyde – det var kontrol! Hvis man var god nok vel at mærke, for det var og er stadig ikke let at kontrollere farten, og slet ikke når terrænet begynder at stejle til. I dag er glamouren gået en del af kortsving.

Nu skal det være store cruisende sving og fart, gerne meget fart. Det betyder skiløb tættere på grænsen af den enkelte løbers formåen og væsentlig mere spektakulære styrt når man kommer lidt på den forkerte side af grænsen.
Heldigvis er der mange der har opdaget fornuften i at passe på sig selv, og hjelmen er efterhånden et ganske almindeligt syn, særligt blandt freestyle- og freerideløberne. De seneste år er det også blevet mere almindeligt at bruge rygskjold så også ryggen beskyttes noget mere. For mange er rygskjoldet endda blevet en vigtigere del af beskyttelsesudrustningen end hjelmen!

Tv. er det Jakob Hertz der tester Deuter Razor 23

 

Til skiløb i snowparken og i forbindelse med pister, giver rygskjoldet normalt ikke nogen problemer, men når man begiver sig lidt længere væk fra de mere kontrollerede områder, vil der være behov for også at have andet sikkerhedsudstyr med, som sondestang, lavinespade, lidt førstehjælpsting, noget væske og måske også lidt ekstra tøj. Det betyder at man ikke kommer uden om en rygsæk. Kombinationen med rygskjold og rygsæk spiller bare ikke særlig godt. Rygsækken kommer til at sidde for langt væk fra ryggen og vil ikke følge dine bevægelser som den bør.

Nu vil en rygsæk alene, naturligvis give en ganske god beskyttelse. Særligt når der kommer spade, sonde og lidt ekstra tøj i sækken. Men en almindelig rygsæk, også dem til skibrug, beskytter ikke halebenet og sidder sjældent lige så fast og stabilt som et rygskjold. Derfor vil en rygsæk ikke fungere optimalt som erstatning for et skjold. Det er der naturligvis nogen der har tænkt på, og lavet en skisæk med skjold i en samlet enhed.

Høre du til blandt dem der helst vil væk fra pisternes mylder og ud i offpisten, men omvendt ikke vil køre mere forsigtigt af den grund, bør man afgjort overveje en rygsæk med integreret rygskjold, hvis du vil passe lidt mere på dig selv.

Vi har prøvet to forskellige modeller, der begge opfylder de krav man bør stille til en sæk af denne type rigtig godt.
 

Deuter Racer 23

Rigtig velsiddende sæk med gode indstillings og tilpasningsmuligheder. ”Rygskjoldet” er lavet som et tykt lag blødt skum ind mod ryggen og en tynd plastplade ind mod oppakningen. Beskyttelsen dækker fint, men måtte godt beskytte lidt længere nede. Uden lavinespade eller andet der kan supplere, vil skjoldet være noget mere spinkelt end et løst rygskjold.
Selve sækken er meget funktionel og gennemarbejdet med alle de detaljer man kan forvente af en moderne skirygsæk. Ski sidder perfekt, både i siden eller samlet på midten, hvor også snowboard sidder upåklageligt og en rigtig god ekstra lomme til hjelmen sikre at den sidder godt fast uden på sækken når du er ude og gå. Indretningen inde i sækken giver godt styr på indholdet, med holdere til spade, skaft, sonde, fleecelomme til goggles, drikkepose m.m. Størrelsen giver fin plads til oppakning til heldagsture, hvor der også skal være plads til en ekstra trøje eller lign.

 

Ortovox Top Rider, 23 l, to størrelser S/M og L/XL

Det hæderkronede Schweiziske firma Ortovox, der i rigtig mange år har været helt fremme indenfor lavinesikkerhedsudstyr og rygsække til skibrug, har også lavet en serie rygsække med integreret skjold. Sidste. Selve skjoldet er næsten lige så kraftigt som et løst skjold der sidder hvor det skal. Et kraftigt neopren bælte der lukkes med velcro og spænde sikre sammen med et par velformede skulderremme en perfekt og stabil pasform. Sækken sidder super fast og der skal helt sikkert, mere end et almindeligt styrt til for at flytte rundt på den. Selvfølgelig, når det er Ortovox, er der lommer og rum til alt tænkeligt lavineudstyr. Størrelsen passer perfekt til freeride og mindre ture, men når der skal skind og lidt ekstra ting med, begynder det hurtigt at knibe med pladsen. Der kan dog sættes en del gear uden på sækken, så jakke og hjelmen fint kan være der, hvis det bliver for varmt på gåturene op.
 
   

Kommentarer

kommentarer