Test af Meidjo 2.0

Kunne du godt tænke dig en telemarkbinding der:

- Vejer ca det halve af fx NTN Freedom?
- Ikke har noget sideværts slør når du kører?
- Udløser der er uafhængig af om hælen er løftet eller ej?
- Touring funktion der er helt uden modstand til 90 grader?
- Step in
- Mulighed for cramponfæste som en integreret del?
- Skistoppere
- Mulighed for at "udbygge" med alpin bagbinding, så du kan stå alpint eller telemark på samme ski og bindinger?

Så er det bindingen fra franske Meidjo værd at kigge efter
De er nu kommet gennem de første 4 år med bindingen på markedet, så den er ved at være godt gennemprøvet.

Bindingen kan i øvrigt prøves på TelemarkSamlingen i uge 5, hvis du godt vil teste inden køb.

Low tech systemet er gennemprøvet gennem rigtig mange år, hvor Dynafit de første mange år havde patent på det.
Efter Dynafits patent udløb for snart nogle år siden er de fleste producenter af alpine touring bindinger hoppet med på Low tech, og systemet er blevet totalt dominerende for alt alpin touring og freeride hvor man også ønsker at kunne gå hen til det gode skiløb.

Test

Gennem sæsonen 2016/2017 brugte jeg Meidjo på alle mine ture.
 Det er version 2.0 er omtalt i denne test. Vinteren 2017/2018 kommer en ny opgraderet udgave. I testen omtaler jeg nogle af de ændringer der kommer i den nye version, men kan af gode grunde endnu ikke sige noget om funktionen.
Det blev i alt 10 ugers skiløb med alle slags forhold, offpiste, pister, touring, let sne, tung våd sne - ja, kort sagt alle de forhold man nu møder gennem en sæson fra december til april.
Yderligere vil jeg naturligvis trække på de oplevelser og erfaringer jeg har fra andre skiløbere der også har kørt mere eller mindre på Meidjo.

Jeg har brugt bindingen på to par lette touringski fra Zag (Ubac og Bakan) og med et par Crispi Evo støvler.

Først og fremmest er der ikke nogen tvivl hos mig low tech systemet fungerer super godt til telemark. Det giver et markant bedre greb om støvlen ved kørsel - der er ingen "slør" overhovedet (modsat fx NTN der har en del slør). Touring funktionen er naturligvis helt uovertruffen og fuldt på højde med tilsvarende alpine touring systemer.
En del af mine betragtninger her, vil derfor i nogen grad kunne adresseres til andre low tech bindinger.

Sikkerhed?
Meidjo skiller sig ud fra fx Moonlight Low tech binding og NTN ved at have en udløser funktion der er uafhængig af om hælen er nede i skien eller løftet - og ikke mindst uafhængig af hvor stramt man sætter fjedrene/hvor aktiv man ønsker bindingen.
Det er et kæmpe plus og helt klart stort skridt i den rigtige retning i forhold til sikkerhed ved stadig stivere støvler og bindinger der holder bedre på støvlen ved kørsel.

Hvordan er den at komme i?
Low tech kræver lidt tilvænning før det bliver let at komme i.
Endnu er der desværre et stykke vej til at det bliver lige så let som den originale fra Dynafit. Selv om deres patent på selve systemet er udløbet, har de taget nogle nye patenter på videre-udviklinger der gør det lettere at komme i. her er et stop på bindingen og formen på de inserts der sidder i støvlen ganske væsentlige.
I praksis er det med mine støvler (måske anderledes med andre støvler) lettest at få dem på når skistoppere er monteret. Der fungere skistopperen også som stop for støvlen og hjælper med at placere den rigtigt i bindingen.
Når det er sagt, så fungerer Meidjo i de fleste situationer som en stepin binding hvor man bare træder ned i den. I dyb sne og stejlt terræn vil det altid give lidt mere besvær at tage ski på og her er Meidjo ingen undtagelse - i virkeligheden er en klassik 75 mm kabelbinding nok den letteste at få på i sådanne tilfælde. 

Hvordan er den at køre med?
Det første der slog mig da jeg kom på Meidjo var et super godt kantgreb og en meget aktiv binding der holder hælen godt nede.
Jeg har de senere år kørt med NTN sat noget strammere end andbefalet af Rottefella, for at få en mere aktiv binding og mindre slør. Derfor var mit udgangspunkt med Meidjo også at sætte den op med to fjedre strammet noget op. Dette fungere super godt og giver en meget aktiv binding. Efterhånden løsnede jeg en del op for fjedrene så bindingen blev markant mindre aktiv. Det kan man gøre helt uden at miste kantgrebet (meget lig den gamle Linken binding).
Det er første gang jeg oplever en binding hvor jeg i det omfang selv kan vælge hvor aktiv jeg vil have den, uden at miste kontrol og endda uden at gå på kompromis med udløser mekanismens indstilling.
Jeg har kørt med Crispi's Evo støvle der er ganske stiv i flekset, mens jeg har prøvet kort på et par Scoot Voodoo der er noget blødere. Her kan fjedren med fordel sættes lidt strammere, for at få samme oplevelse. (støvlen er dog lidt mindre vridningsstiv, så der mistes lidt kantgreb, men det er en helt anden historie).
Generelt holder jeg hælen ganske lavt i mit skiløb, og der betyder det ikke helt så meget hvor aktiv bindingen er til at holde hælen nede, ligesom det heller ikke giver så mange problemer med sne og is mellem støvle og binding.
I de fleste forhold har jeg ikke oplevet væsentlig større problemer med sne og is i bindingen end med så mange andre bindinger. Dog er det i nogle forhold et evigt problem på telemark, og der gælder det om at have mindst muligt "frit metal" og mindst mulige steder hvor sneen kan samle sig.
Her ved jeg at flere har haft noget mere bøvl med Meidjo end jeg har.
Jeg giver altid mine bindinger og støvlesåler silikone (spray) for at modvirke sne i at samle sig. For mig tager det langt det meste og selv i dyb tung og våd sne har jeg ikke skulle stoppe mange gange for at få sne væk. Den nye Meidjo 2.1 har fået et plastik cover der dækker over flere af de eksponerende metaldele, så det problem bliver nok væsentlig mindre fremover - omend det formentlig ikke er løst for dem der ofte har problemet. 

Hvordan er den at gå med?
Lowtech er kort og godt fantastisk at gå med - det overgår med længder hvad man ellers finder af andre touring telemarkbindinger. Helt uden modstand og Meidjo er ingen undtagelse på dette område. Skiftet mellem gå modus og køre modus er ganske enkelt. En lille metal bøjle vippes over en tap på bindingspladen og den holdes nede og åben så man kan gå. Når der skiftes til køre modus vippes bøjlen væk og man træder ned og "køredelen" kobler sig på. Jeg har været noget skeptisk over om det kunne holde og var til at betjene. Jeg har dog ikke oplevet nogen problemer med dette hverken i koldt vejr hvor det skal gå lidt effektivt eller andre tidspunkter - skiftet fra gå- til køremodus kan endog gøres uden at tage skiene af. Dette kanvære fedt når man står i et koldt pas/top og bare skal hurtigt ned i læ 🙂 

Tilbehør til Meidjo
Meidjo kan tilpasses med ekstra udstyr afhængig af hvad man vil bruge den til og hvilke øvrige præferencer man har.

Fjedre
Der er to sæt fjedre med når man køber bindingen. De kan bruges enkeltvis eller lægges ind i hinanden og derved blive en del hårdere. Jeg har kørt med begge fjedre i gennem hele sæsonen. Med kun en fjeder bliver den lidt i den løse ende efter min smag. Der findes også en ekstra hård "race fjeder" den gør bindingen markant mere aktiv, hvis det ønskes.

Skistoppere
Skistoppere til montering i stedet for fangremme. Lidt i den spinkle udgave (bliver kraftigere i den nye 2,1 udgave).

Crampon
Dynafit standarden passer og giver rigtig gode muligheder for crampons til rimelige priser.
Jeg har ikke fået skistoppere til at fungere sammen med crampons, men det arbejder jeg på. Indtil da bliver det med fangremme

Alpin hælbinding
Sæt en alpin hælbinding på og du kan skifte til alpint med fastlåst hvis det ønskes. Skiftet er super enkelt og fungere fint. Desværre kan man kun bruge den lave hælløfter ved touring når alpin delen er på, så det begrænser lidt touring delen. Kunne være interessant at prøve med fx en almindelige alpin Dynafit hælbinding

Holder den?
Som med alle andre telemarkbindinger jeg kender til, har der været og er nogle fejl og ting der går galt i starten - det gælder også for Meidjo.
De første udgaver af version 2.0 var front leveren i plastik (de tidligere var i alu), det blev dog rettet sidste år, hvor der tidligt på sæsonen kom nye "front lever" på (dem jeg har kendskab der gik i stykker blev byttet meget hurtigt til de nye).

Fjederhuset har jeg også oplevet er flækket hos en enkelt (det blev også ombyttet ganske hurtigt), og så har jeg set et par udlejningsski hvor "flekspladen" knækkede. Det var dog en tidligere model. Også det skulle være udbedret.
Det eneste problem jeg har haft ved mine meidjo 2.0 har været fjederne i hælløfterne der knækker. Der har der ikke været en løsning, så jeg fik bare de samme tilsendt, der også gik i stykker. Også det skulle være blevet bedre.

Hvilke ski?
De nye lette touringski har, for at spare vægt, ikke forstærkning under toppladen andre steder end hvor alpin touringbindinger gøres fast og Meidjo 2.0 har en stor belastning på de to skruer bag "hæl" bøjlen. Jeg har leget lidt med forskellige løsninger på dette (som jeg nok også skal lægge op) Det har betydet at der er/har været problemer med at skien hives i stykker under foden - Det skulle der forhåbentlig også være en løsning på i den nye udgave 2.1.

Alt i alt er det stadig den binding jeg pt finder mest interessant og generelt har jeg ikke oplevelsen af at der er flere problemer med den end med de fleste andre - men det er altid drøn ærgerligt, når uheldet lige rammer én.

Jeg kan tage Meidjo hjem på bestilling og hjælpe med evt montering.
Mere om dette kan du se her
Se mere på: https://www.the-m-equipment.com/en/products/bindings/meidjo

Kommentarer

kommentarer