Skitouring

For mange er skitouring nyt, eller noget man snakker om, men ikke rigtig får gjort noget ved.
Jeg oplever jævnligt at møde skiløbere der har alt det fede grej til touring, men som ikke rigtigt har fået det brugt.
Personligt synes jeg det er synd, for man går glip af en masse gode ture og oplevelser ved at holde sig til lifterne.
Så se at læg planer for vinterens ture 🙂 

Men hvad er skitouring egentlig?

For nogle er det touring når blot man tager skiene på skuldrene og går lidt væk fra liften inden man står ned til liften igen. Det er naturligvis fint nok og kan helt afgjort give en masse rigtig fedt skiløb.
For mig, er de helt korte hike for at komme til den gode offpiste, dog noget andet end skitouring - det er stadig selve nedkørslen der er målet og ikke turen som en mere samlet helhed.
Der hvor det bliver  touring for mig, er afgjort når det mere bliver hele turen der er målet og ikke kun en kort hike for en god nedkørsel.
Det betyder ikke at jeg ikke gør brug af lifter, bil og hvad der ellers kan være af muligheder for at komme lidt lettere op, men mere at turen op fylder mere, ikke kun tidsmæssigt, i turen som helhed.
På en tur hvor man måske skal gå et par hundrede højdemeter eller mere, vil det ofte ikke have den store betydning at man måske ikke mestre offpiste skiløbet helt så godt - turen op fylder rent tidsmæssigt langt størsteparten af turen, så om det tager 5 minutter mere eller mindre på nedkørslen gør ikke så meget.
Derimod kan det afgjort være en kæmpe hjælp at være i en god grundform, så der er lidt overskud tilbage til nedkørslen - særligt hvis teknikken ikke er så god.
Har du endnu ikke prøvet touring, hvor du kommer lidt længere væk end 10 minutters gang fra liften, så er det bare at komme af sted - Touring tilføre bare skiløbet en ekstra dimension - næsten uanset dit skimæssige niveau. Turene skal blot tilpasses dit niveau, så du ikke kaster dig ud i alt for lange og vanskelige ture i starten.

Touring kan godt være korte ture

Når jeg er i Chamonix, og skal hjem fra områderne Brevent og Flegere, går jeg jævnligt en tur via en couloir, en fin lille nedkørsel efterfuldt af en travers inden 15 minutter mere med skind på- og så ca 1000 højdemeter hjem til min lejlighed. En tur der typisk tager et par timer fra jeg forlader liften til jeg er hjemme.
Det giver lidt touring, hvor jeg kommer væk fra lifterne og er mere "i bjergene", end mere blot at "kigge på bjergene" som jeg lidt gør når skiløbet er meget liftbaseret.

Touring hjem

Kom med på skitouring

Vil du godt i gang med skitouring, men er lidt usikker på hvordan det gribes an?
Der er mange forhold der skal tages med i betragtningerne ud over selve skiløbet. Noget der naturligvis både kan og bør fylde en del af turen (og alt offpiste skiløb). Det være sig, risikovurderinger i forhold til rutevalg, laviner, serac'er, vejret, føret mm. Ting som gør touring til den skioplevelse det er - der skal tages højde for meget andet end "blot" selv nedkørslen.
Gennem vinteren holder jeg nogle kurser og ture hvor du kan komme med og prøve kræfter med touring, hvis ikke du har prøvet før, eller måske tage med på tur i norske Jotunheimen, hvor vi går fra hytte til hytte via toppe, render mm.
Endelig er der også et tilbud om en overnatningstur efter TelemarkSamlingen i Chamonix i uge 5 - så en lækker uge kan rundes af med touring og en nat i en af hytterne oppe i bjergene.
Se mere herunder.

Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *