Telemark (touring) grej til Kvinder

Telemark udstyr til kvinder, der også skal fungere godt til topture og egentlig skitouring, skiller sig ikke det store ud fra grej til mænd.
Der kan dog være nogle ting der er værd at tage højde for, og det er dem jeg vil gå lidt igennem her.

Når turen går opad, har vægten meget stor betydning.
2-3 kg ekstra grej per fod, betyder mere for en mindre kvinde, på måske 55 kg, end for en mand på 85 kg! Derfor kan det godt svare sig for kvinder, at kigge endnu mere på vægten af det udstyr man har på fødderne. Der er let flere kg at spare på hver fod, endda uden at det går væsentligt ud over egenskaberne nedad.
Noget vægt kan hentes ved at mindre støvler og kortere ski også bliver lidt lettere. Ligeledes vil skiene blive belastet mindre og kan derfor konstrueres lettere, ligesom skind og bliver mindre og dermed lettere. Bindingerne er der desværre ikke noget at gøre ved.

Ski
Snakker vi ski til kvinder, vil de moderne kvindemodeller typisk være det bedste valg.
Det er ikke længere bare bløde udgaver af herremodellerne, der sælges som kvindemodeller, men ski designet specifikt til kvinder. Typisk, til mindre vægt og i kortere længder, så balancen mellem camber, spids og bagende er afbalanceret efter mindre skiløbere.
Er du en kvinde med samme størrelse, vægt og kraft som typiske mænd, vil valget være langt mere varierende, i så fald bør du prøve dig frem, om en kvinde- eller herreski er det bedste til dit brug.
Længde.
De fleste der går meget touring vil vælge ski lidt under personhøjde. Det har flere fordele på turen op. En kort ski er lettere, fylder mindre på rygsækken, hvilket kan være godt i vind og når man går – særligt nedover. Endelig vil skindene også være tilsvarende korte og dermed fylde og veje mindre.
Til nedkørslen kan korte ski give en fordel når det er stejlt og trangt, mens det giver mindre stabilitet i fart og særligt i ujævnt føre. Lidt generelt kan man sige, at jo mere dit fokus er på turen op/lange ture, jo mere bør vægten betyde og dermed kortere ski.
I konkurrence sammenhæng (skimo) er der en minimumslængde på ski, som af noget nær alle bruges (så vidt jeg husker 150 cm for kvinder og 160 cm for mænd). Der er dog flere ting end blot vægten i denne sammenhæng. En kort ski er også lettere at lave kickturn med, hurtigere at få af/på rygsækken, lettere at få skind af (uden at tage skiene af), og så skal der ikke trædes spor eller køres ned i dybsne.

Den typiske brede på touringski er mellem 80 og 90 mm på midten (både herre- og kvindemodeller). Det spare på vægten (også på skind) og giver et bedre kantgreb når det er hårdt og iset underlag. Et godt kantgreb kan have stor sikkeredsmæssig betydning ved fx traverser og bare skiløb i stejlt iset terræn, hvor fald kan have alvorlige konsekvenser..
Belastningen ved traverser, op, på hårdt underlag vil også være mindre anstrengende med mindre bredde.
Ulempen ved “smalle” ski er så at de bliver vanskeligere at kører på, særligt når det bliver krævende føre, skare, gennemslag mm. I dybsne kan de også blive lidt mere besværlige at få ud af sneen, noget der primært har betydning i mindre stejlt terræn.

Går man op i bredde, vil de blive mere letkørte nedad, når det ikke er hårdt/iset underlag. Man kan groft sige, at jo vanskeligere føre, jo større fordel for man ved breddere ski. Derfor er mange touringski i den kategori man kalder freerando/freetouringski, typisk 90 til 100 mm bredde på midten. De vil ofte også være designet mere til nedkørslen og være 2-400 gram tungere (per ski).

Når det så er camber/spændet i skien og formen på top og bund, er der også lidt at være opmærksom på.
I forhold til at gå, vil en relativ hård camber være at foretrække. Det giver bedre vægtfordeling på hele skien og dermed bedre fæste når man går med skind.
En stivere ski vil også være at foretrække nedad på hårdt og iset underlag, ligesom det også vil give mere stabilitet ved skiftende underlag – særligt med korte ski! En blødere camber, vil typisk give en mere letkørt ski, der ikke kræver samme fart og kraft for at få det fulde udbytte af skien.
For at gøre skien mere letkørt vil mange freerando-/freetouringski have en mindre tiprocker og enkelte en smule tailrocker. Rocker trækker lidt ned i gåegenskaberne, men betyder altså at man kan have en lidt hårde camber uden at miste for mmege af køreegenskaberne. Derfor vil det også oftest kun være mindre rocker på denne type ski.
Et godt bud på kvindeski i disse kategorier kan være ski fra K2 hvor fx Wayback og Mindbender serierne laves i både herre og kvinde udgaver og i forskellige bredder. Begge serier er interessante i forhold til telemark, da de har alu/titanal forstærkning under foden der giver en stærkere montering af bindingerne. Aluen giver også en mere rolig og letkørt ski, med en god dæmpning. Ved fx pisteskiløb vil de ligge fint stabilt, men nogle vil opleve det som en lidt “død” ski at kører på – Man kan ikke få det hele.
Zag ski fra Chamonix (kan testet gratis på alpint i Chamonix), har fra denne sæson også lavet kvinde udgaver af deres Adret serie til at supplere deres Ubac kvinde modeller – der vil vi dog være nede i en vægt, hvor mma skal være opmærksom på at monteringen af bbindinge ikke bliver lise så stærk. Men iige mindre/lettere skiløbere belaster også mindre. Også Dynastar laver nogle gode kvinde modeller til freerando/freetouring.
De helt lette touringski og skimo konkurrenceski hvor vægten er nede på 7-900 gram per ski, skal man være lidt forsigtige med, da der ikke er lavet forstærkninger til telemarkbindinger i disse ski (pga. vægt). Da mindre tunge skiløbere, naturligt vil belaste ski og bindinger mindre end en tung løber, vil fx en let kvinde kunne slippe godt af sted med en spinklere og lettere konstruktion af skiene.
Har du mulighed for at testkøre ski, vil det altid være det optimale. Bare husk at en prøvetur på en piste, hvor du har friske ben og let underlag er nnoge helt andet end når du stkal ned fra et bjerg med trætte ben, rygsæk og vanskeligt føre! Selvom mma stort set ingen steder kan leje fornuftigt telemark touring grej, så kan man få en god følese ved at prøve de i alpinudgaverne (hvis man bare står lidt alpint). Her skal man blot væres opmærksom på at vi trykker mindre på telemark, og derfor typisk bør vælge ski lidt blødere, evt kortere end for alpint.

Bindinger
For bindinger er der slet ingen vej uden om lowtech i dag. Det er de samme uanset bindinger, dog skal man være opmærksom på størrelsen af bindingen og hvor kraftige fjedre man sætter i, til når man skal ned.
Her på siderne kan du finde en masse om lowtech bindinger, hvor min favorit pt er Meidjo. Den kan tilpasses og sættes op til hvad man har brug for, med fx cramponfæste og forskellige fjedre – og så har den udløserfunktion der ikke påvirkes af hvor aktive man sætter dem op. Lowtech bindinger med kabel er lettere i vægt, men kan være lidt mere besværlige i skiftet mellem op og ned. De giver heller ikke helt samme muligheder for tilpasning, og har en begrænsning for hvor aktive de kan sættes op.

Støvler
Her halter telemark gevaldigt efter hvad vi møder på alpine touring støvler.
Telemarkstøvler ligner mest af alt alpine touringstøvler som de så ud for 30 år siden, og der er sket rigtig mmege på alpin siden! Man må derfor nøjes med “det bedste man kan få”.
Med støvler kan man spare noget vægt på at vælge lavere støvler, men da støvlerne generelt ikke er særlig gode, vil det gå en del ud over køreegenskaberne.
Scarpa laver deres TX pro Women nede i str. 22,5 så der kan de fleste, også med små fødder få en fornuftig støvle der kan passe. Vægten er ca 1500 gram i str. 25, hvilket er ca 4-600 gram tungere end tilsvarende alpin touringstøvler!
Scoot laver deres Voodoo ned i str. 23,5, så den kan også bruges af mange med mindre fødder. Voodoo er tungere (ca 250 gram for samme str. som TX pro Women), og har lidt mindre bevægelighed i gå funktionen end Scarpa’en har.
(ca 13 grader mod ca 22 grader). Til gengæld vil Scoot støvlen give mere støtte nedad.
Husk at det er størrelsen på yderstøvlen der er afgørende, og ikke kun “hvordan den er at have på” når de er nye. Det er altid vigtigt at skistøvler ikke bliver for store, og særlig på telemark kan det betyde at flex området kommer til at være ude over tæerne. Hver størrelse yderstøvlen/skallen dækker 2 størrelser inderstøvler (fx 24,5 og 25 for Scott og 25 og 25,5 for Scarpa). Der skal typisk være omkring 1½ cm luft i længden i skallen når du har foden nede i skallen alene. (læg evt et par tykke filtsåler i når du prøver, s foden løftes til den placeringen den vil have når inderstøvlen kommer i).


Skind
Et par gode skind, gør også en stor forskel. Naturligvis mærkes det mere på længere ture end når det mere er korte ture ud fra/til lifter og kun enkelte egentlige hele touringdage. De lette skind giver bedre glid og fylder markant mindre når man putter dem ind under jakken eller i lommen, når man skal lidt hurtigt ned i læ. De vil dog også give lidt dårligere fæste. Så længe skind og ski passer sammen, giver det dog sjældent de store problemer, og i de fleste forhold vil man have fæste nok til en hældning der er hensigtsmæssig at gå op i.

Skal du have nyt udstyr, så tag endelig fat i mig, så kan jeg hjælpe med en god løsning til dit brug.

Med løftet hæl
Jakob Hertz
tlf. 31623131
Jakob@telemarkski.dk

Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *