Hvad skal man vælge af udstyr til touring?

Hvad skal man vælge af grej til Skitouring?

 

Der er meget forskelligt hvad der er bedst for den enkelte.
Men vil du også have udstyr til at gå lidt mere end små korte ture i forbindelse med liftbaseret offpiste, så er vægt og støvler med en god gå funktion bare nummer et.
Mange falder desværre for fristelsen, at gå efter noget man tror, kan det hele.

 

Kort sagt. Man kan ikke få udstyr der både er som piste udstyr og samtidig er godt at gå med.

 

Skal du have en rigtig god oplevelse med touring, så er det lette udstyr bare langt at foretrække.

Det tungere grej plejer jeg, at sammenligne det med, at ville begynde at løbetræne, og så købe et par store vandrestøvler – du kan godt løbe i dem, men det er ikke særlig sjovt, og de fleste ville nok stoppe med at løbe meget hurtigt.
Vægtforskellen kan hurtigt blive meget større når vi snakker skigrej. faktisk ofte 1½ til 2 kg på hver fod!
Lettere grej, gør det bare sjovere og du for forhåbentlig meget mere lyst til at gøre det igen 🙂

 

 

Med mindre du er ude efter skimo (med ultra let udstyr der primært bruges i konkurrencer), handler touring ikke alene om hvor hurtigt du kan gå op men også at du kan have det sjovt nedad.
Men tungt grej og dårlige gåfunktion, som alt for mange går med i starten, betyder ikke kun, at du går langsommere. Det betyder også, at du ikke kan gå lige så langt, og dermed bliver begrænset i turmuligheder og får færre højdemeter nedad.
Tungt grej kan dog have sin berettelse, når det primært handler om liftbaseret offpiste og mindre ture ud fra lifterne. Mens bare en tur på fx bare 1000 højdemeter bliver en lang tur!
Man hører ofte folk og sælgere i butikker, der i den bedste mening, siger at netop deres grej fungere super godt. Som regel har de dog ikke rigtig prøvet andet. (men dejligt at de er glade for deres grej). Har man ikke oplevet hvor stor forskellen er både i forhold til vægt og gåfunktion, er det lidt svært at snakke med.

 

Når man ser hvad der bruges blandt dem der går touring og har erfaring med både tungt og let grej, fx her i Chamonix området, ser man ikke mange, faktisk stort set ingen, der vælger tungt og stift grej. Faktisk ser man mange der også vælger deres lette grej til, på rent liftbaserede dage (ikke ultra lette skimo grej).
Min påstand vil klart være, at de fleste danskere, der også vil gå touring, vil være klart bedre stillet med egentlig touring udstyr, frem for det tungere “freeride udstyr med gåfunktion”.
Handler det derimod om et sæt grej, hvor fokus er på lifter, pister, offpiste omkring lifterne og måske lidt små ture ud fra liften en gang i mellem, spiller vægten naturligvis en mindre rolle.

Herunder gennemgår jeg meget kort lidt retningslinjer du bør være opmærksom på, hvis du vil have grej til touring også hvor du godt vil bruge det mere generelt til offpiste.

Ski – skal de også være sjove nedad er det svært at komme under 1 kg. Freerando ski på omkring de 1,3 kg bliver bredere, og mere stabile i fart = lettere ned. Tungere ski skal man bare holde sig fra hvis man vil mere end liftbaseret offpiste med små afstikkere.

 

Støvler – Igen er vægt væsentlig og gå langt uden om støvler der sælges som at kunne det hele. En god gåfunktion er også helt afgørende (minimum 60 grader, gerne mere). De tunge støvler på omkring 1500-1600 gram giver mere støtte end de lettere på omkring 1000 gram. De lette støvler er også tyndere i inderstøvlen og kan kræve mere bootfitting for at sidde godt.
Vær også opmærksom på at de fleste tunge støvler, oftest har modstand i gå funktionen allerede når skaftet er lodret – og det bliver bare tungt at gå med!

 

Bindinger – Gå efter techbindinger (ikke rammebindinger).
Gå funktionen er meget ens på dem alle sammen.
Forskellen er primært hvor meget man kan tilpasse udløserfunktionen, hælløftere, skistoppere/fangremme mm.

 

Skind – Noget mange ikke tænker så meget over, men der er meget at hente i nogle gode skind. Særligt i forhold til glid, så du ikke skal løfte skien, vægten og ikke mindst hvor meget de fylder, når de puttes ind under jakken, når man bare godt vil hurtigt ned i læ, eller de har været fyldt med sne og lige skal varmes lidt op, så de kan sidde fast igen. 🙂

 

 

Stave – De fleste går med teleskopstave der kan gøres længere på turen op, og kortere til turen ned.
Lange stave op, giver mulighed for at bruge stavene mere aktivt til hjælp opad og giver også bedre greb på dine skind under skiene, da stavene er bag dig og mest hjælper dig fremad. Stavene må meget gerne kunne blive op til 140-150 cm
De senere år er en del begyndt at bruge stave med fast længde og greb langt ned ad staven. De bør typisk vælges 25-30 cm længere end hvad du normalt ville køre ned med. Fordelen ved dem er det simple i forhold til en teleskopstav, men de giver heller ikke samme mulighed for at bruge stavene aktivt til hjælpe dig op, men mere til støtte.

Kommentarer

kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *