TTN – Ny norm på vej?

Der skal nok komme nogle billeder til at illustrere teksten snarest.

Der arbejdes på en ny norm for telemark TTN – Telemark Tech Norm.
Manden bag er Pierre Mouyade – Ja, ham der også har udviklet Meidjo lowtech bindingerne.
Planen er at den nye norm skal være åben, så ingen har patent på den og alle frit kan bruge den – modsat NTN der ejes af Rottefella.

Udviklingen af udstyr til telemark går desværre meget langsomt.
Salget er ganske enkelt for lille til at den store udvikling kan afskrives.
Fx kommer det fra Scarpa, at bare formene til en ny støvlemodel løber op i nærheden af en million euro. Det sammenholdt med et årligt salgstal for telemarkstøvler på godt 5000 par – på verdensplan! (har kun hørt tallet, men fra flere sider).
Samtidig har vi pt 3 standarder, og en endda meget konservativ brugergruppe – Der ikke bare sådan skifter til en ny standard – Bare fordi den er bedre.

Idéen og behovet for en ny norm er klar.
NTN har en række mangler og mindre heldige løsninger – Både i forhold til når det bruges med NTN bindinger og særligt til lowtech bindinger.
Til NTN bindinger vil den runde støvlesnude meget let give slør så støvlen kan rykkes sideværts – eneste måde at mindske dette er ved at spænde fjedrende under foden, men så bliver bindingen mere aktiv og en evt udløserfunktion fjernes stort set.

Til lowtech er det ikke noget problem med slør, men lowtechnormen stammer fra Dynafits gamle patent og bruges til alpin touring. Her er bredden/afstanden mellem de to huller fast defineret.
Det optimale vil være at kunne flytte lowtech fæstet (de to huller) lidt længere tilbage, så vippepunktet kom til at ligge under tåspidsen af storetåen og ikke foran.
Det kræver at sålen bliver lidt smallere i tådelen, hvilket også vil være en stor fordel for dem af os der også laver touring, hvor der kan være brug for at sætte cramponer under støvlerne. Her passer std. crampons ikke på NTN da tåen er for bred.

Endelig er NTN normen som Rottefella i sin tid udviklede til deres egne bindinger ikke særlig præcis i definitionerne. Det betyder at der faktisk er forskel på NTN såler fordelt på de 3 støvlemærker der pt er på markedet. Dels er der lidt forskel på længden, dels er der forskel på hvor meget sålen bukker – Det sidste er for en lowtech NTN binding som Meidjo og Lynx det er giver den største udfordring i designet.

Alpin hæl del
Muligheden for at låse hælen fast og køre almindelig alpint på sit tele setup, virker rigtig godt.
Indtil nu har det været lowtech systemet der også har været mest brugt på alpint telemark setup, men nogle har også brugt fx Kingpin hæl delen der ikke kræver støvler med lowtech beslaget.
Lowtech systemet virker fint med telemark lowtech bindinger, og selvom det også fungere fint på lowtech alpinbindinger er der nogle udfordringer i forhold til at støvlesålen bukkes i bindingen under skiløbet. Det kan dels mærkes som ekstra fleks, dels vil den ændrede støvlelængde påvirke bindingens udløser funktion. Det sidste er årsagen til at Scarpa og Scott har droppet lowtech beslaget bag på deres støvler (pga. risiko for sagsanlæg i USA).
Crispi holder dog fortsat fast på beslaget.
Her arbejdes der dog også en ny norm, der også vil være en åben norm, så alle kan bruge den.
Pt arbejdes der på en løsning med en smal plade der ligger inde i en fordybning i hælen, nærmest der hvor kablet blev holdt i gamle dage.
Da der ikke er behov for andet hold end at holde støvlen nede, tæt på skien, dog uden at røre skien, er tanken at dette vil kunne være nok og der altså ikke vil være brug for det klassiske lowtech system i hælen.
Det vil samtidig ikke kunne bruges på alpin lowtech bindinger og dermed skulle problemet være løst i forhold til at bindingerne ikke udløser som de skal med bøjelige telemarkstøvler- og så kan Scarpa og Scott igen sætte hælbeslaget på.

Om det bliver dette system der ender med at blive den nye norm på hældelen er dog mindre sikkert, da det nok vil give nogle udfordringer for fx Moonlight, Kreuzspitze og TTS der alle bruger et klassisk kabel i kombination med en lowtech front binding.
Hvorimod de “store” på lowtech Meidjo og 22 Design, bruger NTN 2. hæl i stedet for kabel løsningen.
Men da manden bag denne norm også er Pierre fra M-Equipment/Meidjo, så vil der nok ikke blive taget så meget hensyn til gammeldags løsninger med kabel – De producenter der vil holde fast i kabel løsningen må så finde en måde at få en alpin hæl til at virke med den nye norm i stedet for lowtech beslaget.

Kommentarer

kommentarer

1 tanke om “TTN – Ny norm på vej?

  1. Fedt med en oversigt over status på udviklingen Jakob – det er en jungle og dejligt med lidt guide hjælp.
    Jeg står “desværre” eller “endelig” over for at skulle skifte hele mit setup. Kommer til at gøre lidt nas både på grejbudgettet og på mine nostalgiske tendenser. Tror nu ikke jeg kommer til at savne at stå med røven i vejret for at spænde kabel og påmontere fangrem :-).
    Glæder mig til at følge med i dine artikler.

    DK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *